Amerikalı podcast yayıncısı Lex Fridman ile yaptığı röportajda konuşan Zelenskiy, bu gecikmelerin ardında “lobicilik” ve “yolsuzluk” gibi faktörlerin olabileceğini öne sürdü.
Zelenskiy, ABD’den silahların Ukrayna’nın kargo uçaklarıyla taşınmasını ve böylece nakliye maliyetlerinin düşürülmesini talep ettiğini, ancak bu talebinin kabul edilmediğini belirtti.
“Hayır, bu fırsatı elde edemedim. Uçaklarım yerinde kaldı ve ABD kargo uçakları bu silahları taşıdı,” diyen Zelenskiy, yüksek nakliye maliyetlerinin daha fazla silah alımında kullanılabileceğini vurguladı.
“Bu yolsuzluk mu yoksa lobicilik mi? Ya da her ikisi de mi?” diye soran Zelenskiy, gelecekteki yardımları etkilememek adına bu konuda daha fazla tartışmaya girmekten kaçındı.
ABD, Ukrayna’ya Ordunun Taktik Füze Sistemi (ATACMS) ve Yüksek Hareket Kabiliyetli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) gibi gelişmiş silahlar sağlayarak en büyük askeri destek veren ülke konumunda bulunuyor.
2024 yılının ortalarında, bir Alman düşünce kuruluşu, Batılı müttefiklerin Ukrayna’ya vaat ettiği silah ve askeri ekipmanların sadece yarısının teslim edildiğini rapor etmişti.
Raporda, ABD, Almanya ve Birleşik Krallık’ın teslimatlarının “vaatlerin oldukça altında” olduğu belirtilmişti.
Bu rapor, ABD Kongresi’nde aylardır süren tartışmaların ardından 61 milyar dolarlık bir yardım paketinin onaylanmasını takip etti.
2023 yılında, bir ABD hükümet denetçisi, Ukrayna’ya gönderilen milyarlarca dolarlık silahın izlenmesinde lojistik eğitim eksikliği nedeniyle zorluklar yaşandığını vurgulamıştı.
Kendi adına konuşan Zelenskiy, ülkesinin savaş sırasında yabancı askeri yardımlardan çıkar sağlamaya çalışanları engellemek için “karmaşık” bir yolsuzlukla mücadele sistemi uyguladığını belirtti.
Ayrıca, yolsuzluk iddialarını Rus propagandası olarak nitelendirerek, Ukrayna’nın yabancı askeri yardımı istismar edenleri kesinlikle cezalandırdığını vurguladı.