Testlerde, yerli üreticiler tarafından geliştirilen ve 3 kilogramlık harp başlığı taşıyabilen 12’den fazla İHA değerlendirildi. Denemelere deneyimli askeri İHA operatörleri katılarak, platformların taktik ve teknik özelliklerini muharebe sahasında kullanıma uygunluk açısından inceledi.
Geleneksel İHA’lar radyo sinyallerine bağımlıyken, fiber optik kontrollü İHA’lar veri iletimi için kablo kullanarak daha güvenli ve kararlı bir bağlantı sağlıyor. Bu sayede, elektronik harp saldırılarına karşı daha az savunmasız hale geliyorlar.
Ukrayna, “Geleceğin Ordusu” girişimi kapsamında, gelişmiş teknolojileri ordusuna entegre etmeyi hedefliyor. Bu çerçevede, “İHA ordusu” ve “robot ordusu” gibi projelerle stratejik üstünlük sağlamayı amaçlıyor.
Ukrayna ordusunda deneyimli bir İHA operatörü olan Ihor Yu, bu gelişmiş teknolojilerin askeri etkinliği artırdığını ve görev başarısına katkı sağladığını belirtti. Yu, “Bu teknoloji yeni olmasa da, modern savaşlarda, özellikle düşmanın aktif elektronik karşı tedbirlerine karşı son derece etkilidir. Bazı operasyonel zorluklara rağmen, bu İHA’lar özel görevlerin başarıyla tamamlanması için gereklidir.” dedi.