Akşit, stratejik bilgilerin güvenliği nedeniyle TEI bünyesinde bulut ve yapay zeka kullanımının sınırlandırıldığını belirtti.
“Stratejik Bilgiler Dışarıya Sızabilir”
Akşit, uluslararası bir elektronik firmasının yapay zeka kullanımından dolayı yaşadığı ciddi bir güvenlik açığını örnek göstererek, şunları söyledi:
“Dünyaca ünlü bir Uzak Doğulu elektronik firması yapay zeka kullanarak sunumlarını hazırlattı ve bilgi toplattı. Ancak birkaç ay sonra firmanın tüm stratejik bilgilerinin yapay zekayı yöneten şirketin eline geçtiği ortaya çıktı. Bu nedenle firma yapay zeka kullanımını kapatmak zorunda kaldı.”
“Yapay Zekayı Kendi İmkânlarımızla Kullanmayı Hedefliyoruz”
TEI’nin de yapay zeka teknolojisini kullandığını belirten Akşit, bulut üzerinden dışarıya açık bir sistemin kullanılmasının güvenlik riskleri taşıdığını ifade etti.
“Biz yapay zekayı İK süreçlerinde, üretim süreçlerinin hızlandırılmasında ve bazı proseslerin iyileştirilmesinde kullanmak istiyoruz. Ancak dışarıya açık bir bulut sistemiyle bunu yapmak çok zor. Bu nedenle verilerin bizde kalacağı çözümler arıyoruz. Ancak bu, finansal olarak oldukça maliyetli.” dedi.
Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan Destek Talebi
Akşit, bu konuda çözüm bulunması için Savunma Sanayii Başkanlığı’ndan destek beklediklerini belirtti:
“Savunma Sanayii Başkanlığımız uygun bir yapay zeka uygulaması geliştirip bize lisans verirse, bu teknolojileri daha yetkin ve etkili şekilde kullanabiliriz.”