Sekiz Altmış Teknoloji ve Savunma Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Ensar Çalışkan, şirketin geliştirdiği ürünler ve projelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Sekiz Altmış Teknoloji ve Savunma Sanayi firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Ensar Çalışkan; çalışma odaklarına, geliştirilen ürünlere ve şirketin vizyonuna ilişkin detayları paylaştı.
Sekiz Altmış Teknoloji ve Savunma Sanayi şirketinin başlangıç noktası ve yapılan çalışmalara ilişkin bilgileri paylaşan Ensar Çalışkan aşağıdaki ifadeleri kullandı:
“Şirketimiz yaklaşık 10 senelik Ar-Ge’si olan ve 2 buçuk senedir de resmî bir firma haline getirdiğimiz bir şirket. Daha çok Türkiye’de savunma sanayiinde yaşanan gelişmelerle birlikte sahada, diğer bölgelerde ne gibi eksiklikler olduğunu araştırdık. Hangi alanlarda çalışmalar yapılması gerekiyor? Yerli üretimde hangi alanlar daha bâkir? Bu konularda araştırmalarımız vardı. Biz de daha çok iletişim sistemleri, RF, yüksek frekans noktasında eksiklikler olduğunu ve bu eksikliklerin üretimle giderilmesi için Türkiye’de çok kapsamlı bir alan olduğunu tespit ettik, çalışmalarımızı bu yöne kaydırdık. Mühendis ekibimiz ile birlikte yaklaşık 10 senedir bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmamızla da 2 buçuk senedir bir firma haline geldik. Genel itibarıyla iletişim sistemleri, İHA’ların iletişim sistemleri, anten, ‘tracker’, yerden havaya iletişim sistemleri, filtreler, amflikatörler, jammer sistemleri gibi birçok alanda ürünlerimiz bulunuyor.”
“Ülkemize kazandırdığımız birçok ürün var”
Ürün geliştirirken belirledikleri odaklar ve aldıkları yola ilişkin detayları aktaran Çalışkan şöyle konuştu:
“Bizim öğrenciliğimizden beri bir ekibimiz var. Bu ekiple birlikte (sürekli savunma sanayii alanına ciddi merakı olan bir ekiptik) sürekli araştırmalar yapar, dünya gündemini takip ederdik. Bununla birlikte çevremizdeki savaşları -özellikle Türkiye’nin etrafında gelişen savaşları-, Doğu Akdeniz, Suriye, Irak’ta yaşananları takip ederken biraz bu alanlara merak saldık. Nasıl sistemler kullanılıyor? Neler yapılıyor? Dünyada ilk gelişen İHA sistemlerini inceledik. Bununla birlikte ‘Biz de ülkemize bir katkı sunabilir miyiz?’ diye düşündük. Çok şükür bugünlere geldik. Şu anda elimizde artık Ar-Ge’sini tamamladığımız, ülkemize kazandırdığımız birçok ürünümüz bulunuyor.”
“Geliştirdiğimiz drone’un 3 versiyonu var”
NE-3.14 İnsansız Hava Aracı hakkında detayları aktaran Çalışkan, “Biz çeşitli alanlarda yaklaşık bir 10 senedir Ar-Ge çalışması yürütüyoruz. Ama bunu daha öncesinde bir çeşit hobi olarak yürütüyorduk. Her şey bir anda gelişmeye başladı. O kadar büyüdü ki artık resmî olarak bir şirket olmamız gerektiği noktasında görüşe vardık ve bugün kurduğumuz savunma sanayii firmasını buraya getirdik. NE-3.14 İHA’mızda elektrikli motor kullanıyoruz. Biz radara yakalanmayacak ve uçuş icra edebilecek bir sistem yapmamız gerektiğini düşündük. Bundan dolayı elektrikli motor tercih ettik. Daha sonra kanat genişliğini ‘drone’ların radarlara yakalanmamasını düşünerek hesapladık ve bu ‘drone’u 3 versiyonda hazırladık. Aslında burada 1 versiyonu görüyorsunuz. Bu gözlem amaçlı kullanılan bir modelimiz. Bunun bir de 3 buçuk kg’a kadar faydalı yük taşıyabilen bir versiyonu ve ‘kamikaze’ yapabilen bir versiyonu var.” şeklinde konuştu.
“VTOL denemelerinde başarıya ulaştık”
Dikey kalkış ve iniş üzerine de çalışmalarının olduğunu söyleyen Çalışkan, “VTOL üzerinde çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor. İlk denemelerimizde VTOL’de başarıya ulaştık. Onu da geliştirmek için nihaî ürünlerimizi bitirdik. Savunma sanayii fuarı bizim için çok önemliydi. Buradaki çalışmalarımızdan dolayı onu birazcık şu an öteledik ama fuar bittikten sonra VTOL ile alakalı gelişmelerimizi yavaş yavaş ilerletmeye başlayacağız.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: SavunmaTR