BM Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs'taki BM Barış Gücü (BMBG) Misyon Şefi Colin Stewart tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Pile-Yiğitler'de devam eden durumu çözüme kavuşturacak düzenlemeler konusunda mutabakata varıldı. Halen birkaç yöntem tartışılıyor ancak çerçeve anlayışı bugün yürürlüğe girecek." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada detaylı bilgi verilmemiş olup, Kıbrıs'taki taraflar arasında Pile köyü konusunda bir anlaşmaya varıldığı belirtilmiştir. Ancak açıklamada detaylarına yer verilmemiştir.
BM Kıbrıs'ın sosyal medya platformu X hesabından yapılan açıklamada Stewart'ın şu sözlerine yer verildi:
"Bu çok iyi bir sonuçtur. Bu düzenlemelere, Pile'deki son krize karşılıklı olarak kabul edilebilir bir sonuç getirmeye kararlı olan tüm ilgililerle yapılan son derece yapıcı görüşmeler sonucunda ulaşılmıştır. Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin endişeleri dikkatle ele alınmış ve tüm taraflarca iyi niyet gösterilmiştir. Bu görüşmeler, böyle bir anlayışa ulaşma konusunda kararlılık gösterilmesi halinde tarafların anlaşmazlıklarına nasıl makul ve karşılıklı olarak kabul edilebilir çözümler bulabileceklerine dair bir örnek teşkil etmiş ve Kıbrıs sorununa karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözümün ulaşılabilir olduğunu hatırlatmıştır."
İngiliz Yüksek Komiserliği, Fransa ve ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) bulunan Büyükelçilikleri, Pile konusunda varılan mutabakattan memnuniyetlerini dile getirmişlerdir.
İngiliz Yüksek Komiserliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, BM ve tarafların, Ada'nın her iki tarafında yaşayanların yararına olacak şekilde bir çözüm bulunmuş olmasını ve bölgenin güvenliğinden ödün verilmemesini destekledikleri belirtilmiştir.