İtalya’nın aile işletmesi olan orta ölçekli savunma firmaları, ülkenin savunma sektöründe önemli bir rol oynayarak, büyük devlet işletmeleri ve yabancı firmalara kıyasla daha yüksek kârlılık ve büyüme oranları sergiliyor. Mediobanca tarafından hazırlanan bir rapora göre, bu firmalar 2023 yılında %29,2’lik bir büyüme kaydederek, sektörün genel performansını geride bıraktı.

Raporda, aile işletmesi olan firmaların esnek ve verimli operasyonel yapıları sayesinde bu başarıyı elde ettikleri belirtiliyor. Örneğin, siber güvenlik firması DEAS - Difesa e Analisi Sistemi, %54’lük bir Faiz ve Vergi Öncesi Kâr (EBIT) marjıyla listenin en üstünde yer aldı. Benzer şekilde, 1977’den beri deniz elektroniği sektöründe faaliyet gösteren GEM Elettronica, %44,5’lik bir EBIT marjı elde etti ve Eylül ayında savunma devi Leonardo tarafından satın alındı.

İtalyan savunma sanayisinin toplam cirosunun %15,6’sını oluşturan bu orta ölçekli aile işletmeleri, büyük firmaların tedarik zincirinin bir parçası olarak esneklik sağlıyor ve aynı zamanda kendi büyüme potansiyellerini artırıyor. AIAD Genel Sekreteri Carlo Festucci, “Büyük firmalar, küçük firmaların bankalardan finansman sağlamasına yardımcı oluyor.” şeklinde konuştu.

Raporda ayrıca, İtalya’daki en büyük 100 savunma firmasının 36’sının yabancı sahipliğinde olduğu ve sektör cirosunun %25,1’ini oluşturduğu belirtiliyor. Büyük devlet işletmeleri olan Leonardo ve Fincantieri ise toplam cironun %59,3’ünü sağlıyor. Bu firmalar, hem sivil hem de savunma sözleşmeleriyle faaliyet gösteriyor ve toplam 40,7 milyar avroluk cironun yaklaşık %49’u savunma sözleşmelerinden geliyor.

Polonya, 232 adet AIM-9X Block II füzesi siparişi verdi Polonya, 232 adet AIM-9X Block II füzesi siparişi verdi

2023 yılında İtalya’nın savunma ihracat lisansları 6 milyar avroya ulaşırken, en büyük alıcı ülke 465,4 milyon avro ile Fransa oldu. Onu 417 milyon avro ile Ukrayna takip etti.