Hem muharebe operasyonları hem de istihbarat görevleri için tasarlanan Zagros, İran'ın denizcilik alanındaki kabiliyetlerini artırmayı hedefliyor.

İran Donanması Komutanı Amiral Shahram Irani, Zagros destroyerinin üretiminin, "Amerikan istisnacılığını denizlerde ve okyanuslarda yenilgiye uğrattığını ve bu bölgelerin tüm uluslara ait olduğunu gösterdiğini" belirtti. Ayrıca, Umman Körfezi kıyısındaki stratejik Cask bölgesinde ülkenin en büyük askeri üssünün kurulacağını ve bu üssün ileri teknolojiyle donatılmış özel rıhtım noktalarına sahip olacağını açıkladı.

Son yıllarda İran, donanmasının kapasitesini artırmak amacıyla yerli askeri sanayisine önemli yatırımlar yapıyor. Kasım 2024'te İran yapımı Sahand destroyerinin Hint Okyanusu'nun kuzeyinde güvenliği artırmak için görevlendirileceği duyurulmuştu. Ağustos 2024'te ise İran Donanması, radar tarafından tespit edilmesi zor, yüksek patlayıcı başlıklara sahip seyir füzeleri de dahil olmak üzere 2.640 füze sistemi ve insansız hava aracı envanterine ekledi.

Ayrıca, İran'ın 86. deniz filosu, 2023 yılında 63.000 kilometrelik bir rotayı kapsayan ve sekiz aydan fazla süren bir görevi tamamlayarak, İran deniz kuvvetlerinin en uzun seferini gerçekleştirdi. Bu görev sırasında filo, Atlantik ve Pasifik Okyanusları arasındaki Macellan Boğazı'na ulaştı. Filo, yerli yapım Dena destroyeri ve Makran ileri üs gemisinden oluşuyordu.

BMC, ALTAY Tankının seri üretimi için geri sayıma başladı BMC, ALTAY Tankının seri üretimi için geri sayıma başladı

İran'ın yerli savunma sanayisine yaptığı bu yatırımlar, bölgedeki askeri varlığını güçlendirme ve deniz güvenliğini sağlama çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.