Fransız Savunma Tedarik Ajansı (DGA), Naval Group şirketi ile XL-UUV (Ekstra Büyük İnsansız Sualtı Aracı) prototipinin geliştirilmesi için düğmeye bastı. Geliştirilecek sualtı aracı, imalatın sonrasında Fransız Donanması tarafından testlere tabi tutulacak. Diğer taraftan Japonya ve Avustralya önemli bir savunma anlaşmasına birlikte adım atarak insansı sualtı robotik sistemleri geliştirecek.

Breaking Defense tarafından hazırlanan habere göre, Fransa tarafından geliştirilecek su altı aracı, 10 metre uzunluğunda ve yaklaşık 10 ton ağırlığında olacak. Sistem, yapay zeka kullanarak karar alabilme ve emniyetli seyrüsefer yapabilecek.

Türkiye, ilk insansız deniz aracı ihracatını gerçekleştirdi Türkiye, ilk insansız deniz aracı ihracatını gerçekleştirdi

İki yıl sürecek tasarım, test süreçlerinin ardından seri imalat konusunda da çalışmalar başlayacak. 

Naval Group’un açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

“Bu proje aracılığıyla, Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanlığı, yeni çatışma alanlarına ve asimetrik savaşa orta vadeli bir operasyonel yanıt sağlayabilecek yeni bir deniz yeteneğini değerlendirmek için robotik, insansız hava araçları ve yapay zeka alanlarındaki teknolojik atılımlardan ve yeniliklerden yararlanacak”

Ukrayna Savaşı ve artan risk

İnsansı su üstü ve su altı sistemlerinin önemi giderek artıyor. En son Ukrayna Savaşı’nda özellikle Ukrayna tarafından kullanılan kamikaze su üstü sistemleri, Rus Donanması’na büyük zarar veriyor. 

Bu konuda son dönemde atım atan ülkelerden biri de Japonya ve Avustralya oldu. İki ülke, denizaltı savaş yeteneklerini geliştirmek için potansiyel işbirliklerini keşfetme konusunda anlaştılar. İki ülkenin savunma şirketleri, su altı robotik ve otonom sistemlerde gelişmiş araştırmalar yapacak. Ayrıca, işbirliğinin bölgede ABD’nin en yakın iki müttefiki arasındaki denizaltı iletişimini ve birlikte çalışabilirliği geliştireceğini belirtti.

Kaynak: tolgaozbek