Pekin, stratejik su yolunun büyük bölümünde hak iddia ediyor; ancak 2016’daki uluslararası bir mahkeme kararı bu iddiayı reddetmişti. Buna rağmen, Filipinler ve Çin gemileri arasında sık sık çatışmalar veya gergin bekleyişler yaşanıyor. Brunei, Malezya, Tayvan ve Vietnam da bu sular üzerinde hak iddialarında bulunuyor.

Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Komodor Jay Tarriela, Çin devriye gemilerinin bu yıl Filipinler’in ana adası Luzon’un 60 deniz mili (111 kilometre) batısına kadar yaklaştığını belirtti. Tarriela, “Amaçları bu tür konuşlanmaları normalleştirmek ve bu eylemler fark edilmez ve karşı çıkılmazsa, mevcut statükoyu değiştirmelerine olanak tanıyacaktır,” dedi. Daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Manila’nın bölgeye Çin’in “yasadışı” devriyelerine karşı koymak için bir sahil güvenlik gemisi konuşlandırdığını söyledi. Bu konuşlandırmanın amacının, Çin devriyelerinin “normalleşmesini engellemek ve bu zorbalık davranışının başarılı olmamasını sağlamak” olduğunu vurguladı.

Gana Donanması Japonya ile işbirliğiyle güçleniyor Gana Donanması Japonya ile işbirliğiyle güçleniyor

Tarriela, Çin sahil güvenliğinin 30 Aralık ile 11 Ocak arasında Guangdong ve Hainan üslerinden Filipin sularına üç gemi gönderdiğini belirtti. Güney Çin Denizi’ndeki bu tür çatışmalar, Filipinler’in uzun süredir güvenlik müttefiki olan Amerika Birleşik Devletleri’ni Çin ile silahlı bir çatışmaya çekebileceği endişelerini artırıyor.