Devlet denetimindeki “Defense Industry Conversion in China” dergisinde yer alan bu listede, Amerikan uçak gemilerindeki kilit radar sistemleri, sensörler ve iletişim ekipmanları ana hedefler olarak belirlendi.
PLA elektronik harp uzmanı Mo Jiaqian, ABD Donanması’nın Hava Savunma ve Erken Uyarı Ağı’nın kritik bir unsuru olan İşbirlikçi Angajman Yeteneği (CEC) sisteminin zayıf noktalarının tespit edildiğini belirtti. Mo, “CEC, faz dizinli radar ağı tarafından oluşturuluyor ve kablosuz iletişim bağlantılarına dayanıyor. Düşman kuvvetler elektronik karıştırma kullandığında, bu kablosuz bağlantılar kopma veya bozulma eğilimindedir.” dedi.
Özellikle Lockheed Martin’in AN/SPY-1 faz dizinli radarı ve E-2C Hawkeye erken uyarı uçakları, Çin’in öncelikli hedefleri arasında yer alıyor. Mo, insansız hava araçları gibi yeni platformların kullanımıyla elektronik “gürültü” veya sahte hedefler oluşturularak Amerikan radar ve sensörlerinin tespit doğruluğunun azaltılabileceğini ve böylece CEC sisteminin etkinliğinin düşürülebileceğini öne sürdü.
Ayrıca, CEC ağına yönelik siber saldırılar düzenleyerek ABD’nin savunma kabiliyetinin zayıflatılabileceği belirtiliyor. Mo, “Eğer karşı güç doğru ağ erişim bilgilerini elde eder ve doğru sinyal yöntemleriyle dost yanıtını taklit ederse, CEC ağına işbirlikçi bir birim olarak sızabilir ve saldırılar başlatabilir.” ifadelerini kullandı.
Bununla birlikte, ABD ordusu elektronik harp yeteneklerini artırmak için önemli yatırımlar yapıyor. 2024’ün ilk yarısında yaklaşık 5 milyar dolar harcayan ABD, Georgia merkezli Phoenix Air Group ile denizcilere gelişmiş elektronik harp eğitimi sağlamak üzere anlaşma yaptı. Ayrıca, BAE Systems’tan radar ve iletişim sistemlerini olası kesintilere karşı koruyacak sofistike karşı önlemler geliştirmesi istendi.
Bu yatırımlar, ABD Donanması’nın hava savunma ağını hedef alan doğrudan elektronik saldırıların, Çin’in öngördüğünden daha karmaşık olabileceğini gösteriyor.