South China Morning Post'un haberine göre, CMSA Mühendislik Biriminden Cang Haylian, ajansın gelecekte hayata geçirmeyi planladığı Ay misyonlarıyla ilgili bilgi verdi.

Cang, 2030'a kadar yapılması tasarlanan misyon kapsamında Ay iniş aracı ve mürettebatlı uzay aracının ayrı ayrı uzaya fırlatılacağını ve araçlar yörüngeye yerleştikten sonra astronotların Ay'ın yüzeyine iniş yapacağını belirtti.

Astronotların, Ay'da bilimsel incelemeleri çerçevesinde yüzeyden örnekler toplayacaklarını aktaran Cang, astronotların aynı araçlar ile Dünya'ya döneceklerini ifade etti.

Cang, Çinli bilim insanlarının söz konusu Ay misyonu için ağır yük roketi "Long March 10", yeni nesil mürettebatlı uzay aracı, Ay iniş aracı ve Ay mürettebatlı gezici aracı geliştirdiklerini kaydetti.

Çin Uçak Uzay Bilim ve Teknolojileri Şirketinin 2022'nin sonunda yaptığı konsept sunumunda, insanlı Ay misyonunun üç kişilik mürettebattan oluşacağı resmedilmişti.

Görselde iki astronotun Ay'ın yüzeyinde incelemelerde bulunduğu, diğerinin ise yörüngedeki ana uzay aracından kontrolleri yaptığı yer almıştı.

Selçuk Bayraktar: Türkiye’nin uzay hedefleri için çalışmalar başladı Selçuk Bayraktar: Türkiye’nin uzay hedefleri için çalışmalar başladı

Ay'a insanlı iniş projesinin başarılı olması halinde Çin, ABD'den sonra bunu başaran ikinci ülke olacak.

Çin'in diğer Ay misyonları

Çin Ulusal Uzay Ajansı (CNSA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Ay'ın incelenmesi için Ay yüzeyinde üs kurma projesi yürütüyor.

CNSA, Ay misyonları kapsamında ilk kez 2007'de Çang'ı-1'i Ay'ın yörüngesine fırlatmıştı.

2020'de ise Çang'ı-5 Ay'a iniş yapıp Dünya'ya 2 kilogram Ay toprağıyla dönmüştü.