Baykar'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, geçtiğimiz haftalarda kısa pistli gemilerden kalkabilen Bayraktar TB3'ün ilk uçuşunu gerçekleştirdiklerini açıkladı. Şu anda 8. uçuşun devam ettiğini belirten Bayraktar, bu insansız hava aracını 6 saat sürekli uçuşlar yaparak test ettiklerini ve en yakın zamanda kısa pist gemilerine konuşlandırarak göreve hazır hale getireceklerini söyledi. 2024 yılında TB3'ün göreve başlaması hedefleniyor.

Bayraktar, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen "Milli Teknoloji Hamlesi" konulu söyleşide, insansız uçakların yüksek teknoloji ve yazılımlarla büyük bir katma değer sağladığını vurgulayarak, "Dünyanın en iyisini de yapabiliriz. Bize güçlü köklerimizin bu gücü verdiğini hiç unutmayacağız. Bu gücü unuttuğumuzda, köklerimizi unuttuğumuzda, aynı saksıdaki bir ağacın göğe uzanamayacağı gibi kalmış oluruz." dedi.

ABD Uzay Kuvvetleri: Çin’in uzaydaki askeri hızlanması yörüngede savaş riski taşıyor ABD Uzay Kuvvetleri: Çin’in uzaydaki askeri hızlanması yörüngede savaş riski taşıyor

Bayraktar, Türkiye'nin havacılık tarihine vurgu yaparak, "Cumhuriyetin ilk yıllarında büyük bir atılım olduğunu görüyoruz. Ancak zamanla bu çalışmaların akamete uğradığını fark ediyoruz. Bugün ise Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında, daha güçlü ve ileri teknolojiye sahip insansız hava araçları geliştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Ayrıca, Bayraktar, Türkiye'nin dışarıdan getirilen teknolojiyle sadece montaj ve imalat yapabilen bir modeli benimsemesinin ardından, insansız araçlarla birlikte bu modelin değişmeye başladığını ifade etti. Bayraktar, bu alandaki çalışmalara öncülük eden Baykar'ın, dünya genelinde en fazla ülkeye ihraç edilen ve tanınan SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) üreticisi olduğunu belirtti.