Avustralya hükümeti, donanmasının modernizasyonu kapsamında Anzak sınıfı fırkateynlerin yerini alacak yeni savaş gemileri için Almanya ve Japonya’nın tasarımlarını değerlendirmeye aldı. Alman Thyssenkrupp Marine Systems (TKMS) şirketi MEKO A-200 platformunu, Japon Mitsubishi Heavy Industries ise geliştirilmiş Mogami sınıfı fırkateynini teklif etti.
Savunma Bakanı Richard Marles, Kasım ayı sonunda yaptığı açıklamada, üç tasarımın kısa listeye alındığını doğruladı. Bu tasarımlar arasında TKMS’nin standart 3.700 tonluk A-200 modeli ve muhtemelen Kraliyet Avustralya Donanması’nın (RAN) gereksinimlerine daha uygun ekipmanlarla donatılmış 4.700 tonluk A-210 konfigürasyonu bulunuyor.
Almanya’nın lehine olan bir faktör, mevcut Anzak sınıfı fırkateynlerin daha eski bir MEKO 200 tasarımına dayanması, bu da A-200’ün daha yeni ve modüler tasarımıyla bir aşinalık sağlayacaktır. Öte yandan, Japonya gelişmiş deniz araçları ihracatında yeni olmasına rağmen, hükümeti bu anlaşmayı coşkuyla desteklemektedir.
Nitekim, 28 Kasım’da Japonya Kabine Ofisi, 4.800 tonluk geliştirilmiş Mogami sınıfı 06FFM fırkateynlerinin potansiyel satışı için onay verdi. Japon donanması, bu geliştirilmiş savaş gemilerinin ilkini 2028 mali yılında hizmete almayı planlıyor. Bu gemiler, şu anda inşa edilmekte olan 3.900 tonluk Mogami fırkateynlerinden daha büyük ve daha ağır silahlarla donatılmıştır.
Japonya, Avustralya ile stratejik ortaklığını, ABD ile olan ilişkilerinin hemen ardından ikinci sırada değerlendirmektedir. Tokyo hükümetinin bir açıklamasında, “Bu politika temelinde, bu ortak geliştirme ve üretim projesi, Avustralya ile birlikte çalışabilirliği ve uyumluluğu önemli ölçüde artıracak, Hint-Pasifik bölgesinde gemi inşa ve bakımının temelini güçlendirecek ve Japonya’nın gelecekteki gemi yeteneklerini geliştirecektir.” denildi.
Ancak, muharebe sistemleri, sensörler ve silahlar konusunda önemli sorular devam etmektedir. Fırkateynleri hizmete hızlı bir şekilde sokma çabasıyla, RAN, örneğin Avustralya filosunun diğer bölümlerinde kullanılan Saab’ın 9LV muharebe yönetim sistemi veya CEA radarlarının kurulumu için olağan gereksinimlerden feragat etmektedir.
Savunma Sanayii ve Yetenek Teslimatı Bakanı Pat Conroy, üç fırkateyn seçeneğinden sadece birinin Saab’ın 9LV sistemini kullandığını kabul etti, ancak bunun sorun teşkil etmediğini belirtti. “Geçmişte birden fazla muharebe yönetim sistemi kullandık. Deniz kuvvetleri komutanıyla konuştuğumda, onun odak noktası daha fazla gövdeyi suya indirmek – daha heyecan verici yeteneklere sahip daha fazla gövde.” dedi.
2026 yılına gelindiğinde, RAN sadece dokuz su üstü muharebe gemisine sahip olacak. Bu, Çin’in gücünü gösterdiği bir dönemde ciddi güvenlik tehditlerinin olduğu bir döneme denk gelmektedir.
Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden Jennifer Parker, Defense News’e verdiği demeçte, “Çoğu kişi, Çin’in Tayvan’a karşı askeri harekatı da dahil olmak üzere, önümüzdeki beş yıl içinde Hint-Pasifik bölgesinde bir çatışma olacağını öngörüyor.” dedi.
Avustralya hükümeti, 2025 yılında nihai tasarım seçimini yapmayı planlıyor. İlk üç gemi yurt dışında inşa edilecek ve geri kalanlar Batı Avustralya’da üretilecek.