ABD Ordusu, eğitim ve operasyonel hazırlık süreçlerini iyileştirmek amacıyla, Güney Kaliforniya Üniversitesi’nin Yaratıcı Teknolojiler Enstitüsü ile ortaklaşa “3D Coğrafi Arazi — Büyük Ölçekli Gaussian Splatting” adlı bir proje yürütüyor. Bu proje, fotoğraf ve videoları birleştirerek yüksek çözünürlüklü, detaylı ve gerçekçi dijital ortamlar oluşturmayı hedefliyor. Kullanıcılar, bu sanal ortamlarda nesneler etrafında hareket ettikçe ışık desenlerinin değişimini gerçekçi bir şekilde deneyimleyebiliyor.
Enstitünün jeo-uzamsal arazi araştırma grubunun yardımcı direktörü Andrew Feng, bu teknolojinin karmaşık ve detaylı ortamları modellemede büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Proje, insansız hava araçları, yapay zeka ve video/fotoğraf birleştirme yazılımlarını kullanarak, gerçek yerlerin dijital taramalarını oluşturuyor. Yapay zeka, bu taramalardaki özellikleri tanımlayarak daha gerçekçi bir deneyim yaratmak için ayarlamalar yapıyor.
1999 yılında Ordu’nun finansmanıyla kurulan enstitü, 2018 yılında “Avatar”, “Blade Runner 2049” ve “Ready Player One” gibi filmlerde insan benzeri karakterlerin oluşturulmasını sağlayan yüksek çözünürlüklü yüz tarama süreciyle Teknik Başarı Ödülü kazanmıştı. Bu teknoloji, Ordu tarafından “Cinsel Saldırıdan Sağ Kalan Dijital Anlatıcı” programında, askerlerin dijital bir konuşmacıyla etkileşim kurarak hikayelerini dinlemeleri amacıyla kullanıldı.
Bu yeni teknoloji, Orlando, Florida’da düzenlenen Ulusal Savunma Sanayii Derneği’nin yıllık “Hizmetler Arası/Sanayi Eğitim, Simülasyon ve Eğitim Konferansı”nda (I/ITSEC) sergilendi. Konferans, askeri hizmetlerin modelleme ve simülasyon teknolojileri kullanarak eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik en son teknolojileri içeriyor.