ABD Ordusu, zırhlı birliklerin hızlı ve dağınık operasyonlarda komuta ve kontrol (C2) yeteneklerini artırmak amacıyla Zırhlı Birlik Ağı (AFN) Hareket Halinde (OTM) Pilot Programı’nın ikinci aşamasına geçiş yapıyor. Bu girişim, 1. Piyade Tümeni’nin (1st ID) öncülüğünde, gelişmiş iletişim sistemlerinin test edilmesiyle savaş alanında hayatta kalma ve operasyonel etkinliği artırmayı hedefliyor.
1st ID’nin kıdemli iletişim subayı Yarbay Marreo Burch, “Bu yeni ekipman belirgin bir avantaj sağlıyor. Komutanın ve diğer üst düzey liderlerin savaş alanında hareket ederken bağlantıda kalabilmesi, özellikle düşmanın elektromanyetik spektrum üzerinden komuta merkezini tespit etme yeteneği göz önüne alındığında, hayatta kalma ve öldürücülüğümüzü artırıyor.” dedi.
AFN OTM kiti, yüksek kapasiteli, düşük gecikmeli uydu iletişimi (SATCOM), çok bantlı görüş hattı geri taşıma, 5G LTE hücresel ve güvenli Wi-Fi gibi birden fazla yeni ticari teknolojiyi entegre ediyor. Bu sistemler, reddedilen, bozulan, aralıklı ve düşük bant genişlikli (DDIL) ortamlarda bile dayanıklı bağlantı sağlayarak komutanlara sürekli bir operasyonel tablo sunuyor.
Burch, “45 dakikalık yolculuğum sırasında, bir taşıma yöntemi bozulduğunda, sistem otomatik olarak daha düşük gecikmeli moda geçiş yaptı. Bu, hareket halindeyken iletişimi sürdürmede kesinlikle yardımcı oldu.” şeklinde konuştu.
Modüler yapıya sahip olan ekipman, Humvee’ler, Ortak Hafif Taktik Araçlar (JLTV’ler), Zırhlı Çok Amaçlı Araçlar (AMPV’ler) ve Stryker’lar gibi çeşitli platformlara entegrasyon imkanı sunuyor. Ayrıca, zırhlı araç operasyonları için kritik olan boyut, ağırlık ve güç (SWaP) taleplerini de azaltıyor.
Ordunun ağ modernizasyonu, büyük, sabit komuta merkezlerinin yerine hızla yer değiştirebilen mobil ve çevik alternatifler getirmeyi amaçlıyor. AFN OTM ekipmanı, komuta merkezlerinin dakikalar içinde bağlantı kurmasını sağlayan seyyar hızlı duraklama (ATQH) uydu sistemlerini içeriyor.
1st ID’nin yardımcı G6 subayı Binbaşı Adam Black, “Düşmanın, tüm ekipman ve sistemlerimizi açtığımızda bizi tespit etme hızı gerçekten en büyük zorluklarımızdan biri. Kitin sağladığı dağınık iletişim yetenekleri, birimlerin komuta merkezi operasyonlarını daha geniş alanlara yaymasına olanak tanıyarak zafiyetleri azaltıyor.” dedi.
AFN OTM pilot programının ikinci aşaması, 2025 mali yılında Kaliforniya’daki Fort Irwin Ulusal Eğitim Merkezi’nde düzenlenecek muharebe eğitim merkezi (CTC) rotasyonları sırasında test edilecek. 1st ID ve diğer birimlerden alınacak geri bildirimler, Ordunun bu teknolojileri daha geniş modernizasyon çabalarına, özellikle Yeni Nesil C2 sistemlerine entegre etme kararlarını yönlendirecek.
Zırhlı birliklerin güvenilir ve uyarlanabilir ağ yeteneklerine sahip olmasını sağlayarak, Ordu modern savaş alanında belirleyici bir avantaj elde etmeyi hedefliyor. 1st ID’den Başçavuş 2 Justin Carrier, “Bu kitteki taşıma yöntemlerinin sayısı ve çeşitliliği sayesinde, herhangi bir bozucu ortamda üst düzey ağ taşımacılığını sürdürebileceğimize inanıyorum.” dedi.