Hava

Yerli İHA Boyga'nın ilk mühimmat ihracatı gerçekleşti

STM mühendislerinin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği, havan mühimmatı taşıyan döner kanatlı insansız hava aracı (İHA) Boyga'nın ilk ihracatı bir Afrika ülkesine yapıldı.

STM tarafından yapılan açıklamaya göre, Boyga'nın Türkiye dışındaki ilk kullanıcısı, Afrika kıtasındaki bir ülke oldu. Bu ihracat anlaşması kapsamında Boyga'nın teslimatları bu yıl tamamlanacak.

2022'de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine giren Boyga, terörle mücadele, sınır ötesi operasyonlar ve uluslararası tatbikatlarda aktif rol oynadı. Son olarak, EFES-2024 Tatbikatı'nda görev alarak belirlenen hedefleri başarıyla vurdu.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, açıklamasında, STM'nin geliştirdiği taktik mini İHA ailesinin uluslararası alanda da öncü olduğunu belirtti. Güleryüz, 2018'de Kargu'nun Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdiğini ve bugüne kadar 10'dan fazla ülkeye ihraç edildiğini ifade etti. İki yıl önce Togan'ı ordunun hizmetine sunduklarını ve iki Afrika ülkesine ihraç ettiklerini, 2023'te ise Alpagu'nun ilk ihracatını gerçekleştirdiklerini aktardı.

Güleryüz, Boyga'nın ilk uluslararası satışını bir Afrika ülkesine yaptıklarını belirterek, "Geliştirdiğimiz ve sahada başarıyla kendini kanıtlayan taktik mini İHA ailemizin tüm üyelerini ihraç ederek önemli bir başarı sağladık. Yeni ihracatlar için görüşmelerimiz devam ediyor. Üretim kapasitemizi artırdık ve bu alandaki talepleri karşılamaya hazırız," dedi.

Ukrayna-Rusya savaşı, dronların ve mühimmat bırakabilen İHA'ların sahadaki etkisini bir kez daha gösterdi. Boyga, milli yazılımı, özel mühimmatı ve kestirim algoritması ile kullanıcılarına büyük avantaj sağlıyor. Yüksek irtifalardan hedefleri tam hassasiyetle vurabilen Boyga, düşman tarafından tespit edilmesi güç bir platform sunuyor.

Terörle mücadele ve asimetrik savaş ortamında etkin kullanılabilecek Boyga, özelleştirilmiş 81 milimetre havan mühimmatını balistik kestirim algoritması sayesinde hedeflere tam isabetle bırakıyor. 30 dakika havada kalabilen Boyga, 3 bin metre maksimum uçuş irtifasına ve 10 kilometre menzile sahip. 17 kilogram ağırlığıyla kolay taşınabilen platformun mühimmat sistemi entegrasyonu MKE işbirliğinde gerçekleştiriliyor.