Teknoloji

Pentagon, acil tehditler karşısında İHA karşıtı stratejiyi onayladı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, düşman insansız hava araçlarının (İHA) oluşturduğu acil ve sürekli tehditlere karşı koymak amacıyla, Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) İHA karşıtı stratejisini onayladı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, düşman insansız hava araçlarının (İHA) oluşturduğu acil ve sürekli tehditlere karşı koymak amacıyla, 2 Aralık 2024 tarihinde Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) İHA karşıtı stratejisini onayladı. Pentagon’dan yapılan açıklamada, “İnsansız sistemler, ABD personeli, tesisleri ve denizaşırı varlıkları için hem acil hem de sürekli bir tehdit oluşturuyor.” denildi.

Bu strateji, düşman İHA’larının tespit edilmesi, izlenmesi ve karakterize edilmesi yeteneklerinin geliştirilmesi; tehdit ağlarının hedeflenmesi; İHA karşıtı savunma sistemlerinin hızla sahaya sürülmesi ve bu yetenekler için fonların önceliklendirilmesi gibi beş ana faaliyet alanını kapsıyor. Ayrıca, müttefiklerle iş birliğinin artırılması ve İHA karşıtı savunmanın doktrin, eğitim ve politika süreçlerine entegre edilmesi de stratejinin önemli unsurları arasında yer alıyor.

Bu adım, Pentagon’un 2019 yılında kurulan Ortak Küçük İHA Karşıtı Ofisi tarafından yürütülen çalışmaları ve “Replicator 2” olarak bilinen, ticari hazır İHA karşıtı teknolojilerin hızla sahaya sürülmesini hedefleyen girişimi destekliyor. Austin, Eylül ayında duyurduğu Replicator 2 kapsamında, 2026 mali yılı için fon talep etmeyi ve iki yıl içinde anlamlı şekilde geliştirilmiş İHA karşıtı sistemleri teslim etmeyi planladıklarını belirtmişti.

Pentagon’un bu yeni stratejisi, düşman İHA’larının artan tehdidine karşı daha etkili ve koordineli bir savunma yaklaşımı benimsemeyi amaçlıyor. Özellikle İran destekli Husi isyancı grupların Kızıldeniz’de gemileri hedef alması ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşında ölümcül İHA’ların yoğun kullanımı, bu tehdidin ciddiyetini artırıyor.

Savunma Bakanlığı, bu stratejiyle birlikte, İHA tehditlerine karşı daha hızlı ve etkili çözümler geliştirmeyi, müttefiklerle iş birliğini güçlendirmeyi ve savunma sanayii ile ticari sektörle ortaklıklar kurmayı hedefliyor. Ayrıca, stratejinin ilerlemesini izlemek için net ölçütler oluşturulacağı belirtiliyor.