Türkiye'nin ilk ağır sınıf insansız kara aracı ALPAR, yurt dışında vitrine çıkıyor. Otokar tarafından geliştirilen ALPAR, Avrupa'nın en büyük savunma sanayi fuarlarından biri olan Eurosatory'de ilk kez uluslararası arenada tanıtılacak.
Otokar, 15 ton azami yüklü ağırlığa sahip ve seri hibrit elektrikli tahrik sistemine sahip ALPAR'ın mühendislik ve kalifikasyon testleri üzerinde çalıştı. Bu kapsamda, aracın otonomi ve uzaktan kontrol özellikleri geliştirilerek A noktasından B noktasına devriye ve öndeki aracı takip etme fonksiyonları ile 2D ve 3D haritalama özellikleri kazandırıldı.
ALPAR, seri hibrit güç altyapısıyla hem yol hem de arazi ortamlarında test ediliyor. Bu testler, yüksek gerilime sahip batarya verimliliği, güç tüketimleri ve araç menzilini değerlendiriyor. Uzaktan Kontrol Birimi'nde de kullanıcı kontrolünü kolaylaştırmak ve durumsal farkındalığı artırmak için geliştirme çalışmaları sürüyor.
ALPAR, askeri operasyonlarda personeli korumak amacıyla tehlikeli görevlerde büyük avantaj sağlıyor. Özellikle kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehditlerin bulunduğu ortamlarda kullanılması öngörülüyor. Yapay zeka ile donatılan araç, insan hatasını en aza indirerek devriye, gözetleme gibi rutin görevlerde de ön plana çıkıyor.
Muharebe sahasında insanlı araçlar ve piyadelerle birlikte ana unsur veya kanat elemanı olarak görev yapabilen ALPAR, düşman/terör mevzilerini baskı altına almak, keşif ve gözetleme görevleri üstlenmek gibi sorumlulukları da yerine getirebiliyor. Ayrıca, ALPAR dolanan mühimmat taşıma, otonom ikmal, İHA savar ve elektronik harp gibi görevler için de uygun bir platform sunuyor.
360 derece durumsal farkındalığa sahip olan ALPAR, MIMO radyo ile 5 kilometreye kadar görev yapabiliyor ve uydu haberleşmesi ile gelişmiş uzaktan kontrol yetenekleri sunuyor. GPS olmayan ortamlarda yerel harita üzerinden yol belirleyebilen araç, dost/düşman tanıma, sürü yönetimi gibi yeteneklerle verilen görevleri başarıyla yerine getirebiliyor.