Bakanlık, Türkiye’nin “egemenlik odaklı hükümet politikası” ile ulusal güvenliğini modernize etme ve millileştirme yolunda güçlü adımlar attığını belirtti.

Rapora göre, Bayraktar TB2’nin operasyonel başarısı, Türkiye’nin bölgesel güç statüsünü pekiştirdiği gibi, ülkenin ihracat stratejisini de pazar odaklı bir yaklaşıma dönüştürdü. Türkiye, Azerbaycan, Ukrayna, Katar ve birçok Afrika ve Asya ülkesine askeri İHA ihraç ederek sadece önemli gelir elde etmekle kalmadı, aynı zamanda stratejik ittifaklarını da güçlendirdi.

Fransız Savunma Bakanlığı’nın raporu, Türkiye’nin ekonomisini modernize etme ve yüksek değerli üretim sektörlerine geçiş stratejisine de dikkat çekiyor. Otomobil, petrokimya ve elektronik gibi alanlardaki ilerlemelerin yanı sıra, savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltarak yerli üretim oranını artırdığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Türkiye’yi ulusal çıkar odaklı bir egemen güç haline getirme vizyonunun “Mavi Vatan” doktrini ile desteklendiği ve bu doktrinin enerji kaynaklarına erişim ve savunma bağımsızlığını sağlama amacını taşıdığı ifade ediliyor.

Türkiye, Trump döneminde savunma işbirliğinde ilerleme bekliyor Türkiye, Trump döneminde savunma işbirliğinde ilerleme bekliyor

S-400 alımından sonra Türk savunma ithalatına uygulanan kısıtlamaların, Türkiye’nin Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdığı ve TUSAŞ ile Baykar gibi şirketlerin İHA projelerine büyük katkı sağladığı belirtiliyor. Bayraktar TB2, Karabağ ve Ukrayna gibi çatışmalarda gösterdiği başarı ile “gerçek bir hit” olarak tanımlanıyor.

Raporda, Türkiye’nin dünya çapında 130’dan fazla silahlı insansız hava aracı (SİHA) platformunu ihraç ettiği ve bu araçların Afrika, Asya ve Avrupa’daki birçok ülkeye satıldığı belirtiliyor. Afrika’da Fas, Tunus, Mali, Burkina Faso, Nijer, Nijerya, Togo, Somali ve Etiyopya gibi ülkelere, Asya’da ise Katar, Pakistan, Bangladeş, Irak, Malezya, Kuveyt, Endonezya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelere ihracat yapıldı.

Türkiye’nin insansız deniz aracı (USV) sektöründe de büyük gelişmeler kaydettiği belirtilirken, Aselsan, ARES Tersanesi ve Sefine Tersanesi gibi şirketlerin bu alandaki katkıları vurgulanıyor. Raporda, Türkiye’nin yerli savunma teknolojisi oluşturma hedefinin USV alanındaki ilerlemelerle somutlaştığı ifade ediliyor.

Son olarak, Fransa’nın geçen yıl Afrika’dan çekilmek zorunda kaldığı bir dönemde, Türkiye’nin Sahel bölgesinde terörle mücadelede aktif olan tek NATO ülkesi olarak varlık gösterdiği de raporda yer alıyor.