Teknoloji

Türk Deniz Kuvvetlerinin harbe hazırlık seviyesi GEMED ile artacak

Türk savaş gemilerinin analiz, tedarik, sistem ve taktik geliştirme yeteneğine güç katacak, Gemi Muharebe ve Etkinlik Değerlendirme Modeli (GEMED) Projesi'nin kabul testleri tamamlandı.

Türk savunma teknoloji şirketi STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Türk ordusunu milli ve yenilikçi sistemlerle donatma çabalarını sürdürüyor. TÜBİTAK SAVTAG 1007 programı kapsamında STM ve işbirliği yaptığı kurumlar tarafından geliştirilen Gemi Muharebe ve Etkinlik Değerlendirme (GEMED) Modeli Projesi, kabul testlerini başarıyla tamamladı.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, STM'nin simülasyon ve karar destek çözümleri konusundaki önemli birikimine vurgu yaparak şunları söyledi:

"STM olarak, milli ve modern platformlarla Türk Donanması'na güç sağlarken aynı zamanda platformlarımızı ve karargahlarımızı akıllı yazılımlarla destekliyoruz. GEMED, simülasyon temelli bir karar destek çözümü olarak Deniz Kuvvetleri'nin muharebe etkinliklerini değerlendirmesine yardımcı olacak. Aynı zamanda taktik geliştirme, tasarım ve tedarik kararlarını bilimsel olarak destekleyecek. GEMED Projesi çerçevesinde, 100'e yakın muharebe unsuruna ve alt sistemlere ait modeller geliştirdik. GEMED, su üstü, su altı ve hava operasyonlarına yönelik etkinlik analizlerini mümkün kılacak. Bu sayede muharebe senaryoları sahada uygulanmadan önce simülasyon ortamında defalarca tekrarlanabilecek. GEMED, Türk Deniz Kuvvetleri'nin harbe hazırlık seviyesini en üst düzeye çıkaracak."

GEMED simülasyon ortamında bugüne kadar deniz, hava ve su altı operasyonlarına yönelik 40'tan fazla görev uygulaması gerçekleştirildi. STM mühendisleri tarafından geliştirilen bu platform, muharebe etkinliği değerlendirme, gemi tasarımı/modernizasyonu/tedarik kararları ve taktik geliştirme için kullanılıyor. Kullanıcılar, çeşitli görevleri bu platformda planlayabilir ve görevler arasında koşullu geçişler oluşturabilirler. Ayrıca, kullanıcılar farklı platform sistem konfigürasyonları, karar mekanizmaları ve davranışlar için farklı ortam koşullarında deneyler tasarlayabilir ve simülasyon sonuçlarını çok kriterli karar verme teknikleri ile analiz edebilirler. Bu gelişme, Türk Deniz Kuvvetleri'nin operasyonel etkinliğini artırma yolunda önemli bir adım olarak kabul edilebilir.