Scholz, Stern dergisine verdiği demeçte, savunma harcamalarını “paranın neye harcanacağı ve nereden geleceği belirtilmeden” önemli ölçüde artırmanın “hazırlıksız” bir fikir olduğunu belirtti.
Scholz’un bu açıklamaları, yardımcısı ve Yeşiller Partisi’nin genel seçimlerdeki lideri Robert Habeck’in, Almanya’nın savunma bütçesini GSYİH’nın %2’si olan NATO hedefinden %3,5’e çıkarması yönündeki önerisine yanıt olarak geldi.
Habeck, Spiegel dergisine verdiği röportajda, “Savunmamıza neredeyse iki kat daha fazla harcama yapmalıyız ki (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin bize saldırmaya cesaret edemesin” dedi.
Almanya, 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından savunma harcamalarını artırarak NATO’nun GSYİH’nın %2’si hedefini geçen yıl ilk kez yakaladı.
Scholz, Kasım ayında üçlü koalisyonunun harcama öncelikleri konusundaki anlaşmazlık nedeniyle çökmesinin ardından, savunma ve güvenliğe “büyük” yatırımlar çağrısında bulundu.
Ancak son açıklamalarıyla savunma harcamaları konusundaki hedeflerini sınırlayan Scholz, belirli bir rakam vermekten kaçındı.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, üyelerin savunma taahhütlerini “hızlandırmaları” çağrısında bulunarak, ittifakın yeni ve daha yüksek bir harcama hedefi belirleyebileceği yönünde spekülasyonlara neden oldu.
Geçen yıl, NATO’nun 32 üyesinden 23’ü GSYİH’nın %2’si olan askeri harcama hedefini tutturdu, ancak Rutte, Rusya’dan gelen tehdide karşı koymak için “çok daha fazlasına” ihtiyaç duyulacağını söyledi.