Soğuk Savaş döneminde, Doğu Bloku ile Batı Bloku arasında istihbarat elemanlarının takasları sıklıkla yaşandı. İlk bilinen takas, 21 Haziran 1957'de New York'ta tutuklanan Sovyet istihbarat subayı Albay Rudolf Abel ile 1 Mayıs 1960'da Ural üzerinde düşürülen ABD Lockheed U-2 keşif uçağının pilotu Francis Gary Powers arasında, 10 Şubat 1962'de gerçekleşti. Bu takas, Batı Berlin ile Doğu Almanya sınırındaki Glienicker Brücke köprüsünde yapıldı ve köprü daha sonra "Casuslar Köprüsü" olarak anılmaya başlandı.
11 Ekim 1963'te, Amerikalı Cizvit rahip Walter Ciszek, Sovyetler Birliği'nde tutuklanan İvan Yegorov ve eşi Aleksandra ile değiştirildi. Ayrıca, 22 Nisan 1964'te Sovyet istihbarat subayı Konon Molody, İngiliz MI6 subayı Greville Wynne ile takas edildi.
Casuslar Köprüsü’nde, 12 Haziran 1985'te çeşitli Doğu Bloku ülkelerinde tutuklanan 23 CIA ajanı, 4 Sovyet istihbarat elemanıyla değiştirildi. Bu, toplam 27 kişiyle bilinen en büyük takas oldu.
Modern Rusya döneminde de benzer takaslar yaşandı. 27 Haziran 2010'da ABD’de tutuklanan 10 Rus ajanı, Rusya’da Batılı istihbarat teşkilatları adına casusluk yapmaktan mahkum edilen 4 kişiyle takas edildi. 1 Ağustos 2024’te Ankara'da, MİT’in yönetiminde Rusya ile Batı ülkeleri arasında yapılan takas, modern Rusya tarihinin en büyük takas operasyonu oldu. Bu operasyonda 7 farklı ülkenin cezaevinde bulunan toplam 26 kişi değiştirildi. Casusluk ve siber dolandırıcılık gibi suçlardan mahkum edilen 8 Rus vatandaşı ile Batı ülkeleri vatandaşı 16 kişi takas edildi. Rusya'dan serbest bırakılan mahkumların 13'ü Almanya'ya, 3'ü ise ABD'ye gönderildi. Bu takas, Türkiye'nin de rol aldığı modern Rusya tarihindeki en kapsamlı ve büyük takas olarak kayıtlara geçti.