avunma sanayisinin önemli aktörlerinden biri olan Alp Havacılık, alt sistem, montaj ve hassas komponent tasarımı ve üretimi konularında faaliyet gösteren bir şirkettir. Alp Havacılık, Ankara'daki tesislerini basın mensuplarına açarak yaptığı çalışmaları ve projeleri paylaştı.
Alp Havacılık Ankara Koordinatörü ve Alpteknik Havacılık Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yılmaz Güldoğan, Alp Havacılık Milli Programlar Müdürü Cihan Albayrak ve Alp Havacılık Mühendislik ve Tasarım Direktörü Atilla Kaya, şirketin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi ve soruları yanıtladı.
Şirket, yüksek teknoloji, kalite, tasarım, mühendislik ve üretim standartlarına sahip olarak helikopter üreticisi Sikorsky'nin önemli iştiraklerinden biri konumundadır. Türk yönetici ve mühendis kadrolarıyla faaliyet gösteren Alp Havacılık, çalışanların yaş ortalamasının 33 olduğu bir ortamda yıl sonunda 1350 çalışana ulaşmayı hedeflemektedir. Cironun yüzde 90'dan fazlasını Kuzey Amerika başta olmak üzere ihracattan elde eden şirket, Airbus ve Boeing'in ürettiği platformlarda önemli parçalara imza atmaktadır. Ayrıca, Türkiye'nin havacılık ve uzay ihracatının yaklaşık yüzde 20'sine katkı sağlayarak üçüncü büyük havacılık ihracatçısı olarak dikkat çekmektedir.
Alp Havacılık, GÖKBEY, ATAK-2, KAAN gibi özgün hava platformlarına ve TEI'nin motor projelerine tasarım ve üretim desteği sağlamaktadır. F35 Programı'ndan çıkarılan Türkiye'nin ürettiği motor komponentlerinin kalitesi nedeniyle geçen yıl ağustos ayına kadar tedarik sağlamaya devam etmiştir. Ayrıca, F22 uçağına ABD dışında komponent üreten tek firma olarak öne çıkmaktadır.
Şirket, T70 Genel Maksat Helikopter Programı kapsamında 38 adetlik ilk üretim paketinde 6. helikopterle birlikte dişli kutusu ve iniş takımı tedarik etme sorumluluğunu üstlenmiş ve bu alandaki çalışmalarını başarıyla tamamlamıştır.
Alp Havacılık'ın GÖKBEY helikopterine güç verecek milli TEI TS1400 turboşaft motorunun aksesuar dişli kutusu tasarımını başarıyla gerçekleştirdiği belirtilmektedir. Bu başarı, şirketin KAAN muharip uçağı için tasarladığı Yivli Kramiyer Dişli Mekanizması ve Dümen Mekanizması gibi projelere de yansımaktadır. Yivli Kramiyer Dişli Mekanizması, KAAN uçağının ilk uçuşunda yer alacak, diğer projelerin de seri üretimine geçilmesi planlanmaktadır.
Alp Havacılık, ASELSAN için geliştirdiği "rulman ya da çember dişli" adı verilen ürünleriyle kule sistemlerinde, kara araçlarında ve uzaktan komutalı silah sistemlerinde kullanılan kritik bileşenlerin üretimini gerçekleştirmektedir.
Şirket, endüstri 4.0 uygulamaları, endüstriyel robotlar ve insansız taşıma araçları gibi teknolojileri kullanarak tesislerinde etkinlik ve verimliliği artırmaya yönelik çalışmalara da imza atmaktadır.
Alp Havacılık'ın nikel alaşımların işlenmesi için geliştirdiği seramik kesiciler, motor komponentlerinin üretimine önemli katkı sağlamakta ve şirketin maliyet avantajı elde etmesini sağlamaktadır. Ayrıca, şirketin AR-GE merkezi, TF6000 ve milli muharip uçak motorlarının ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirdiği ürünlerle faaliyet göstermektedir.