Dünya

Japonya, ordusu için insansız kara araçları arayışını hızlandırıyor

Uluslararası satıcılarla yapılan son sözleşmelerin, Japonya'nın kara birliklerini desteklemek için robotlara daha fazla yatırım yapma niyetinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Japonya, askeri insansız sistemlerin uygulanmasında Çin ve Güney Kore gibi komşuların gerisinde kaldı. Ülkenin nüfusu yaşlanıyor ve küçülüyor, bu da askerlik için aday havuzunu sınırlıyor. Japonya'nın askeri alım ajansı ATLA, insansız varlıkları kullanarak otomasyon, işgücü tasarrufu ve optimizasyon çabalarını teşvik etmenin önemli olduğunu belirtiyor.

Rheinmetall, 8 Nisan'da üç Mission Master SP 8x8 insansız kara aracı için multimilyon dolarlık bir anlaşma duyurdu. Daha sonra, 16 Nisan'da, Estonya merkezli ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait şirket olan Milrem, Japonya Kara Öz Savunma Gücü (JGSDF) tarafından denemeler için üç THEMIS takipli UGV için bir sözleşme imzaladığını belirtti. Mission Masters üçlüsü önümüzdeki Ocak ayında ve THEMIS araçları ise mevcut mali yılda teslim edilecek.

ATLA'nın bir sözcüsü, FY2023 bütçesinde küçük UGV'ler için yaklaşık altı milyar yen (yaklaşık 38 milyon ABD doları) tahsis edildiğini söyledi. Sözcü, ATLA'nın "bu UGV'lerin performansını ve bunları nasıl işleteceğimizi sırayla doğrulayacağını" söyledi. Örneğin garnizon güvenliği, bilgi toplama ve savaş desteği için kullanılacaklar.

ATLA, "Savunma Biriktirme Programı, garnizonların, üslerin ve diğer kritik tesislerin güvenlik ve koruma sistemlerinin verimliliğini artırmak için UGV'lerin ve insansız hava araçlarının etkili bir şekilde birleştirilmesini gerektiriyor" dedi.

UGV'lerin neden Japon satıcılardan ziyade yabancı şirketlerden satın alındığı sorulduğunda, ATLA'nın sözcüsü performans gereksinimleri, maliyetler ve bakım gibi faktörleri sıraladı. ATLA, "insansız varlıkların genellikle insanlı ekipmana kıyasla nispeten uygun olduğunu ve insan kaybını en aza indirebilme ve uzun süre sürekli olarak çalışabilme avantajına sahip olduğunu" ekledi.

Milrem Robotics CEO'su Kuldar Väärsi, JGSDF'nin amacının "UGV'lerin benzersiz bir şekilde nitelikli olduğu bir görev olan insan kayıplarını sınırlarken asimetrik üstünlük kazanmak için savunma yeteneklerini insansız varlıklarla temelden güçlendirmek" olduğunu belirtti.

Rheinmetall, elektrikle çalışan Mission Master'ların her birinin farklı yük modülleriyle donatılacağını belirtti. Sözleşme, Japon ortağı Marubeni Aerospace ile birlikte uzun vadeli bir destek ve eğitim programı ve yedek parça içeriyor.

Japonya Hava Öz Savunma Gücü, Tokyo'nun kuzeydoğusundaki Hyakuri Hava Üssü'nde üç Vision 60 ayaklı robotu şimdiden deniyor. Robotlar, Ocak ayındaki Noto depreminden sonra kurtarma çabalarını desteklemek için kullanıldı.