Başbakan Rutte, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gazze'deki insani durumu görüştüğünü açıkladı.
Rutte, dünya toplumunun Gazze'deki durumu büyük bir endişe ile izlediğini belirterek, "Netanyahu ile yaptığım görüşmede, Gazze'ye daha fazla insani yardımın aciliyetini vurguladım." dedi.
Gazze'de su, gıda, yakıt ve tıbbi malzemelere acil ihtiyaç olduğunu dile getiren Rutte, "Bu, aynı zamanda dünya toplumunun İsrail'i desteklemeye devam etmesi gerektiği anlamına geliyor. Geniş kapsamlı yardımın sağlanabilmesi için çatışmalara insani bir ara verilmesi şu anda en uygun yoldur." ifadelerini kullandı.
Rutte aynı zamanda yardımların deniz yoluyla Kıbrıs'tan Gazze'ye ulaştırılma seçeneklerini Netanyahu ile görüştüklerini ve Hamas tarafından alıkonulan rehinelerin ve bölgede mahsur kalan yabancıların güvenli bir şekilde sevdiklerine kavuşmalarının önemine vurgu yaptı.
Başbakan, "Bölgesel tırmanışın önlenmesi ve masum sivillerin kayıplarının minimumda tutulması için askeri operasyonlarda itidal çok önemlidir. Bu, İsrail'in meşru savunma hakkını sınırlamaz, ancak İsrail'in orantılı hareket ettiğini göstermelidir." dedi.
Rutte, Netanyahu ile ayrıca Filistinlilerin durumunu görüştüklerini ve "Güvenli bir İsrail ile kendi güvenli devletlerine sahip olmaları gerektiğini" belirtti. Özellikle bu zorlu dönemde, barışçıl bir çözüm için adımlar atmanın önemine dikkat çekti.
Ayrıca, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile de Gazze'deki insani durumu görüştüklerini ve bağımsız bir Filistin devleti ile güvenli bir İsrail arasında kalıcı barışı hedefleyen savaş sonrası siyasi süreci yeniden başlatmanın önemini vurguladı.
Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, Sunak ve Rutte'nin Gazze'ye yardımların hızlandırılması, Gazze'deki İngiliz ve Hollandalı vatandaşların desteklenmesi ve rehinelerin güvenli bir şekilde geri dönmesi için çaba gösterme seçeneklerini ele aldıkları belirtildi. Uluslararası insancıl hukukun sürdürülmesi ve Gazze'deki sivil halkın korunmasının önemine vurgu yapıldı. Ayrıca, çatışmanın barışçıl bir çözüm ve iki devletli bir çözüme yönelik süreci yeniden canlandırmanın önemini ele aldıkları belirtildi.