Türk savunma sanayisinin yurt dışına olan bağımlılığını en aza indirme çabaları önemli bir başarıyla sonuçlandı. Türk Deniz Kuvvetleri gemilerinde kullanılmak üzere Kanada'dan temin edilen Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi'nin yerlileştirilmesi projesi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda ilerledi ve son aşamaya geldi.
SSB'nin koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında, Mayıs 2021'de STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile Altınay Savunma Teknolojileri arasında imzalanan "Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi Yerlileştirme ve Tedariki Projesi," Nisan ayında bir fırkateyne teslim edildi. İlk milli fırkateyn olan TCG İstanbul'da sistemin kurulumu ve entegrasyonu İstanbul Tersane Komutanlığı'nın destekleriyle başarıyla tamamlandı. Sistem, ayrıca SSB, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve STM temsilcilerinin gözetiminde liman kabul testlerini başarıyla geçti.
Ağustos ayı içinde Altınay Savunma Teknolojileri ve STM tarafından gerçekleştirilen "İlk Çalıştırmaya Hazırlık Testleri" kapsamında, sistemin gemi üzerinde ilk kez çalıştırılması ve tüm fonksiyonlarının ayrıntılı doğrulaması yapıldı. Ardından, SH-70 Sea Hawk helikopteri ile ilk helikopterli testler gerçekleştirildi. Sistem, SH-70 helikopterinin konumunu başarıyla tespit ederek, helikopteri takip etti.
Sistemin "Liman Kabul Testleri" sırasında ise tüm fonksiyonlar test edildi ve doğrulandı. Testlerin sonucunda, yerli olarak geliştirilen sistemin SH-70 Sea Hawk helikopterini güvenli bir şekilde indirmeye hazır olduğu kanıtlandı. Testlerin son aşamasında ise SH-70 Sea Hawk helikopteri gemiye yaklaşacak ve sistemin sunduğu görsel iniş desteği ile güverteye inecek, daha sonra sistem tarafından emniyete alınıp hangara transfer edilecek.
Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, helikopterlerin gemilere güvenli bir şekilde inmesini, sabitlenmesini ve hangarlara çekilmesini sağlayacak bir donanıma sahiptir. Sistem, kamera ve helikoptere monte edilmiş lazer sistemi gibi bileşenlerden yararlanır ve görüntü işleme teknolojisi kullanarak helikopter konumunu hesaplar. Bu hesaplamalar, helikopteri doğru bir açıda tutmak için hızlı yakalama mekanizmasıyla gerçekleştirilir. Bu işlemler sırasında iniş alanında personel bulunmasına gerek yoktur; süreç tek bir kontrol noktasından izlenebilir.
Bu yerlileştirme projesi, Türk Deniz Kuvvetleri gemilerinde kullanılan bu sistemi envantere girecek yeni gemilerde de kullanacak, yerli gemilerde yerlilik oranını artıracak ve savunma sanayisinin ihracat kalemleri arasına girecektir.