Meclis oturumunda, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kurucu anlaşması olan Roma Statüsü, 22'ye karşı 60 oy ile onaylandı.

Ermenistan, Roma Statüsü'nü 1999 yılında imzalamış olmasına rağmen, Anayasa Mahkemesi 2004 yılında yaptığı bir kararla bu statüyü Ermenistan Anayasası'na aykırı bulmuştu. Ancak, hükümet 2022 yılında Roma Statüsü'nün yeniden değerlendirilmesi için Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.

Kongsberg Hollanda ile rekor hava savunma anlaşması imzaladı Kongsberg Hollanda ile rekor hava savunma anlaşması imzaladı

Anayasa Mahkemesi, 24 Mart tarihinde yaptığı kararla, UCM Roma Statüsü'nün Ermenistan yasalarına uygun olduğunu belirterek onay için Ulusal Meclise göndermişti.

Bu karar, Ermenistan ile Rusya arasında gerginliğe neden olmuş, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bu kararı "son derece düşmanca bir karar" olarak nitelemişti.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise Roma Statüsü'nün Ermenistan-Rusya ilişkileri ile bir ilgisi olmadığını ve tüzüğün onaylanmasının Ermenistan'ın güvenliği ile ilgili olduğunu açıklamıştı.

Roma Statüsü, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kuruluşunu düzenleyen bir anlaşma olup, 1998 yılında Roma'da Birleşmiş Milletler Konferansı'nda kabul edilmiştir.