Dünya

Brezilya Hava Kuvvetleri, yerli teknolojiyle üretilen VS-30 sondaj roketini fırlattı

Brezilya Hava Kuvvetleri, ülkenin doğu kıyısındaki “Barreira do Inferno” Fırlatma Merkezi’nden, tamamen yerli teknolojilerle geliştirilen VS-30 sondaj roketini başarıyla uzaya gönderdi.

Brezilya Hava Kuvvetleri, 3 Aralık 2024 tarihinde, Parnamirim’de bulunan “Barreira do Inferno” Fırlatma Merkezi’nden, tamamen yerli teknolojilerle geliştirilen VS-30 sondaj roketini başarıyla fırlattı. Fırlatma sırasında teknisyenler ve mühendisler, roketin yörüngesini izleyerek telemetri ve radar sistemlerinin performansını test etti.

Yaklaşık altı dakika süren görevde, roket 2 dakika 50 saniye boyunca uzayda kaldı. Brezilya Hava Kuvvetleri’nin Uzay ve Havacılık Bilimleri ve Teknolojisi Departmanı Direktörü Tuğgeneral Maurício Augusto Silveira de Medeiros, “Paradigmaları yıkıyor ve gelecek için yeni perspektifler oluşturuyoruz. Bu fırlatma ile Barreira do Inferno’nun bu tür operasyonları gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu bir kez daha gösterdik.” dedi.

Barreira do Inferno tesisi, bugüne kadar 655 operasyon kapsamında 3.000’den fazla fırlatma gerçekleştirdi ve 265 uzay aracı izleme görevine destek verdi.

Brezilya’nın Sondaj Roketleri

Brezilya Hava Kuvvetleri’ne bağlı Havacılık ve Uzay Enstitüsü (IAE), yerli sanayi işbirliğiyle S-30 ailesine ait çeşitli sondaj roketlerini test etti. Son olarak fırlatılan VS-30, tek kademeli, katı yakıtlı bir sondaj roketi olup, 330 kilogram yükü 160 kilometre yüksekliğe taşıyabiliyor.

Daha önce IAE, katı yakıtlı kademelere sahip, dönüşsel olarak stabilize edilmiş ve 400 kilogram yükü 270 kilometre irtifaya çıkarabilen VSB-30 roketini de test etmişti.

Potiguar Operasyonu

VS-30’un son fırlatması, Potiguar Operasyonu’nun bir parçası olup, ikinci aşamanın 2025’in sonlarında gerçekleştirilmesi planlanıyor. Brezilya Hava Kuvvetleri, aracın üst bölümünün kurtarma sistemini doğrulamak amacıyla aynı modelden bir roket daha test etmeyi planlıyor. Bu platform, deneysel bir bölme ve yükle etkileşim için tasarlanmış elektronik sistemleri içeriyor.