"İşbirlikçi Savaş Uçağı" olarak adlandırılan bu dronların, F-35 ve geleceğin Yeni Nesil Hava Hakimiyeti platformlarıyla birlikte operasyon yapması planlanıyor.

1000’den fazla otonom İHA

Hava Kuvvetleri, bu otonom drone'ların düşman hedeflerini vurma, gözetleme yapma, düşman sinyallerini bozma ve tuzak görevleri dahil olmak üzere çeşitli görevleri yerine getirebilmelerini hedefliyor. Hizmet, filonun 1000 adet otonom insansız hava aracı içermesi için planlar yapıyor, ancak Hava Kuvvetleri Sekreteri Frank Kendall, bu sayının muhtemelen daha da büyük olabileceğini belirtti.

"Project VENOM"

Ancak otonom uçuşun nasıl çalışacağı ve bu birimlerin günlük operasyonlara nasıl dahil edileceği konusunda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bu çerçevede, 2024 bütçe önerisi kapsamında F-16 savaş uçaklarındaki otonom yazılımı test etmek amacıyla "Project VENOM" adı verilen bir program başlatıldı. Bu program için yaklaşık 50 milyon dolar ayrılacak ve F-16'ları otonom uçuş yetenekleriyle donatarak testler gerçekleştirilecek.

Projeden elde edilen verilerle birlikte, insansız hava araçlarının pilotlarla nasıl iş birliği yapabileceği ve filolara nasıl entegre edilebileceği daha detaylı bir şekilde anlaşılacak. Ayrıca, CCA'ların (Otonom İnsansız Hava Araçları) görevlere nasıl yardımcı olabileceği ve filo personelinin bu yeni teknolojiyi kullanma becerilerini geliştirmeleri için bir deneysel operasyon birimi oluşturulacak.

Hava Kuvvetleri, Project VENOM testlerinin ardından, pilotlar ve otonom yazılımın bir arada nasıl çalıştığına dair verileri kullanarak daha gelişmiş otonom yazılım oluşturmayı planlıyor. Hizmet, bu adımların, CCA'ların mürettebatlı uçaklarla entegrasyonu sırasında ortaya çıkabilecek riskleri en aza indirmeye yardımcı olacağını umuyor.

ABD Hava Kuvvetleri, Drone Wingman alımlarını artırıyor ABD Hava Kuvvetleri, Drone Wingman alımlarını artırıyor

F-35 maliyetinin dörtte biri

Frank Kendall, Hava Kuvvetleri'nin Boeing MQ-28 Hayalet Yarasaları gibi otonom uçakları kullanarak havacılara operasyonel deneyim kazandırma amacında olduğunu belirtti. CCA'lar muhtemelen daha uygun maliyetli olacak ve bir F-35'in maliyetinin sadece dörtte biri ila üçte biri kadar olabilecek. Bu durum, CCA'ların 20 ila 27 milyon dolar arasında bir maliyete sahip olabileceği anlamına geliyor.

Hava Kuvvetleri, Savunma firmaları ile yürütülen projelerin başarılı olması halinde, CCA'ları bu on yılın sonlarına doğru üretmeye başlamayı ve kısa bir süre sonra sahaya sürmeyi umuyor.