AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Brüksel'de düzenlenen AB Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında basına açıklamalarda bulundu. Toplantının ana gündem maddesi, Ukrayna'ya askeri yardımların artırılmasıydı. Borrell, yaklaşık 6,6 milyar avro değerindeki yardım paketinin onaylanması için üye devletlerin bir aydır oy birliğine varmasını beklediklerini belirtti.
Borrell, askeri desteğin gecikmesinin ciddi sonuçları olduğuna dikkat çekerek, "Askeri desteği geciktirmenin gerçek sonuçları vardır ve bu sonuçlar insan hayatıyla, altyapı hasarı, tahribat veya Ukrayna için savaş alanında daha fazla gerilemeyle ölçülür. İşte bu yüzden çok önemli," dedi.
Ayrıca, Ukrayna'nın yararına kullanılmak üzere dondurulan Rus devlet varlıklarından elde edilen karların yüzde 90'ının Avrupa Barış Tesisi'ne aktarılması konusunda yaşanan anlaşmazlıkların bir an önce çözülmesinin önemini vurguladı.
Borrell, bazı üye ülkelerin Ukrayna'ya verilen silahların Rusya'daki hedeflerde kullanılması konusundaki fikirlerini değiştirdiğini belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "Ukrayna'nın tedarik edilen silahlarla Rus topraklarını vurma hakkına sahip olması gerektiği" yönündeki ifadeleri hakkında Borrell, "Orantılı şekilde kullanıldığında bu uluslararası hukuk açısından meşru bir eylemdir, ancak her üye ülkenin bu konuda kendi kararını alacağı da açıktır," değerlendirmesinde bulundu. Borrell, bazı üye ülkelerin başlangıçta bu fikre karşı olduğunu, ancak şimdi silahlar üzerindeki bu sınırlamayı kaldırmayı kabul ettiklerini açıkladı.
Üye ülkelerin kaçının bu sınırlamayı kaldırdığını net bir şekilde söyleyemeyeceğini belirten Borrell, "Bazıları açıkça 'Bu sınırlamayı kaldıracağım' dedi, diğerleri bunu söyledi ama bu kadar net değil, bazıları ise 'Bir düşüneyim' dedi. O yüzden tam rakam veremiyorum. Her halükarda rakamlar değişebilir. Bir hafta önce, bir ay önce, İsrail ile ortaklık anlaşmasının görüşülmesini istemiyorlardı, dün kabul ettiler. Yani olaylar değişiyor, insanlar değişiyor," dedi.
Borrell, Ukrayna ordusunun daha fazla askeri seferber etmeyi planladığını ve bu nedenle eğitime ihtiyaç duyduğunu belirtti. AB tarafından şimdiye kadar 50 binden fazla Ukrayna askerine eğitim verildiğini ve bu rakamın yaz sonuna kadar 60 bine ulaşmasının umut edildiğini söyledi. Bakanlar, Ukrayna ordusuna kendi ülkelerinde eğitim verilmesi fikrini tartıştı ancak savaşın sürdüğü Ukrayna'ya asker göndermenin riskli olması nedeniyle bu konuda ortak bir fikre varılamadı.
Son olarak Borrell, toplantıda, taşıma ve tedarik maliyetlerini en aza indirmek ve Ukrayna'nın sanayisini güçlendirmek amacıyla silah ve mühimmatların Ukrayna'da üretilmesi fikrinin de ele alındığını ifade etti.