Savunma

5 savunma devi, süper teşvik kapsamına alındı

ASELSAN, ROKETSAN, MKE, TOMTAŞ ve HAVELSAN; stratejik yatırımları için Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’nden faydalanacak.

Türkiye’nin önde gelen beş savunma sanayii firması, 25 Mart 2025 tarihinde Ankara’da düzenlenen “2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ve Büyük Ölçekli Yatırımlar” tanıtım programı kapsamında, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi (Süper Teşvik) kapsamına alındı. Teşvik belgeleri, törenle firmaların yöneticilerine takdim edildi.

Söz konusu program çerçevesinde desteklenecek yatırımlar şunlar oldu:

ASELSAN:

Ankara’da hayata geçirilecek üç büyük tesis yatırımı dikkat çekiyor. Foton dedektör ve nanoteknoloji tesisi, radar sistem entegrasyon ve üretim tesisi ile hava savunma sistemleri üretim ve test tesisi ile akıllı mühimmat üretimi tesisi projeleri toplamda 616 milyon dolar tutarında olacak. Bu yatırımlarla, 1,3 milyar dolarlık ithalatın önüne geçilmesi hedefleniyor. Ayrıca 2.244 kişilik yeni istihdam sağlanacak.

ROKETSAN:

Ankara ve Kırıkkale’de yaklaşık 400 milyon dolar bütçeyle savunma sistemleri üretim tesisleri kurulacak. Bu yatırımlar sayesinde, füze ve roket teknolojilerinde yurt dışına olan bağımlılık azaltılacak. Projelerin tamamlanmasıyla 800 milyon dolarlık ithalatın önü kesilecek.

MKE:

Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ, yerli mühimmat ve patlayıcı üretim altyapısını genişletmeye yönelik yeni yatırımlar planlıyor. Süper Teşvik kapsamında alınan destekle, modern üretim hatları kurulacak ve hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hem de dost ve müttefik ülkelerin taleplerine daha hızlı cevap verilecek.

TOMTAŞ:

TOMTAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii, yerli uçak yapım kabiliyetini geliştirmeye yönelik yatırımlarını genişletecek. Yeni teşvik paketiyle birlikte uçak gövde, kanat ve kompozit malzeme üretiminde kapasite artışı hedefleniyor. Aynı zamanda AR-GE odaklı üretim hatlarının kurulması da planlanıyor.

HAVELSAN:

Yazılım tabanlı savunma çözümleriyle bilinen HAVELSAN, simülasyon, siber güvenlik ve komuta kontrol sistemlerine yönelik yeni nesil çözümler üretmek amacıyla yeni tesis yatırımlarına başlayacak. Süper Teşvik desteğiyle dijital altyapı güçlendirilecek ve yurt dışı pazarlara yönelik ürün çeşitliliği artırılacak.

Bu yatırımların tamamının Türkiye’nin savunma sanayiinde yerlilik oranını daha da artırması, stratejik ürünlerde dışa bağımlılığı azaltması ve uluslararası rekabet gücünü pekiştirmesi bekleniyor.

Defence Türkiye